Allt fler svenskar får betalningsanmärkningar på grund av obetalda räkningar och det är framförallt i den äldre åldersgruppen som antalet ökar. Den som får betalningsanmärkningar har ofta svårt att till exempel ta lån och de kan även få betala mer för försäkringar.

8793378-leather-wallet-with-cash

En ny undersökning visar att allt fler äldre har problem med att betala sina räkningar. I Aftonbladet kan man nämligen läsa att betalningsanmärkningar för personer över 60 år har ökat med 50 procent på fem år. Varför det ser ut såhär tror experter beror på att många äldre inte har koll på hur mycket deras inkomst faktiskt minskar när de går i pension. Många är inte beredda på att de förlorar 30 procent av sin inkomst på en vecka. PRO vill för att undvika att fler äldre drar på sig betalningsanmärkningar sänka pensionärsskatten.

Orsakar många problem

Att få en betalningsanmärkning kan vara förödande på många sätt. Det kan till exempel ge en problem med att:

  • Starta ett mobilabonnemang.
  • Ta ett lån.
  • Hyra en lägenhet.
  • Få en anställning. Läs mer.

I alla dessa fall beställs nämligen en kreditupplysning på personen i fråga och när företaget får kännedom om det skuldproblem som finns, leder detta i många fall till ett negativt besked. Det finns självklart undantag och hos vissa aktörer kan man exempelvis ta lån med betalningsanmärkning, men valmöjligheterna blir betydligt mer begränsade och ofta kan man inte låna så mycket pengar som man kanske vill.

Dyrare försäkring

Något annat som också kan påverkas av att man får en betalningsanmärkning är ens försäkringar. På ltz.se kan man läsa att den som får en betalningsanmärkning exempelvis riskerar att få betala en dubbelt så dyr premie för sin bilförsäkring. Den som har en betalningsanmärkning får ofta en högre försäkringskostnad på grund av att folk med betalningsanmärkningar dubbelt så ofta råkar ut för olyckor enligt försäkringsbolagens statistik. Om betalningsanmärkningen dock försvinner så sänks premien till det vanliga priset igen.