Du tillhör kanske en av många svenskar som föredrar att handla på nätet? Allt fler svenskar shoppar nämligen online, och i takt med det ökar också bedrägerifallen. Det går inte att skydda sig mot ett bedrägeri, men det går att skydda sig mot konsekvenserna. De digitala försäkringarna blir både bättre och enklare att hantera.

CNP-bedrägerierna ökar generellt i landet, varnar polisen om. Det gäller bedrägerier där någon har kapat en privatpersons kortuppgifter. Det är svårt att skydda sig från bedrägerierna, men man kan alltid förmildra konsekvenserna av det. På mySafety erbjuder man digitala försäkringar. Där erbjuder de både ID-skydd och det som vi tänkte fokusera mest på, nämligen kortförsäkring. Det bästa är att köpskyddet täcker köp mellan privatpersoner också som e-handelsplatserna Blocket, Tradera och andra liknande plaster där det de facto förekommer mycket svårlösta bedrägerier.

Vad är skimning och phishing?

Skimning kommer av engelskans ”skimming” och är ett form av kortbedrägeri där bedragaren läser in dina kontouppgifter och på så sätt enkelt kan stjäla ditt kort. Bedragaren handlar sedan med dessa uppgifter. Med trådlös skimning kan bedragaren dessutom stjäla dina uppgifter genom att använda en NFC-läsare.

Phishing, eller nätfiske, är en vanlig metod för att på olika sätt ”fiska ur” känslig information från någon. Det kan vara via bluffmail eller sms som på olika sätt manipulerar en person eller ett företag att lämna ifrån sig personuppgifter och kortuppgifter.

ID-kapningar och kortbedrägerier kommer och går i vågor och ökar generellt i takt med att vi rör oss mer på nätet. Vi gör både vardagliga och myndighetsärenden där, och är fortfarande relativt ovana vid hur man hanterar sådana ärenden. Sydsvenskan poängterar att vi slarvar med att byta ut lösenord och använder samma koder och kombinationer till flera känsliga inloggningar. 2016 verkade det ha lugnat ner sig, för att sedan göra en tvärvändning igen:

Framför allt handlar det om så kallade CNP-bedrägerier, brott där någon gör ett köp online med stulna kortuppgifter. Nära 80 000 sådana anmälningar gjordes 2017. Under oktober–december ökade dessa med 45 procent jämfört med samma period 2016. Även anmälda kreditköp i andras namn ökade. – SvD.se.