När en startar eller för den delen driver ett företag kan det då och då vara nödvändigt att låna pengar för att täcka upp oförutsedda kostnader eller kanske stärka kapitalet generellt inför nya investeringar och projekt, idag skriver vi om just detta område: att låna pengar.

BankI SvD kan vi läsa att det är särdeles svårt för små och medelstora företag att få lån, eller kreditmöjligheter som det heter med ett finare ord. Men samtidigt har den genomsnittliga graden av att hamna i skulder minskat i företag sedan 1990-talet, rimligtvis på grund av förändrade skatteregler – skatteregler som helt enkelt gör det mindre gynnsamt att låna. Det hela är helt enkelt lite av en balansgång. Skuldsättning i ena vågskålen och mindre investeringar/produktivitet i den andra.

Så det finns en del att tänka på kring just lån och det i vårt företagsklimat som i vissa vinklar kanske kan te sig hård men som i andra mer är risktänkande och värnande. Något en kan göra, som är en säker väg till lånade pengar är att låna pengar genom zmarta.se.

I Göteborg däremot har hälften av bankerna ökat sin utlåning och stadens företagsnätverk expanderar i takt med investeringsmöjligheter och framtidstro. Det visar sig också att hela 33 procent av bankcheferna tror att konjunkturen stärks under det kommande kvartalet och ännu mer under nästkomman år, år 2016. Om detta kan vi läsa om i en nyhetsartikel i Göteborgs-Posten.

Kompislån? Skriv avtal!

Men om du själv driver företag, vad ska du tänka på? Jo, en sak som vi tänker ta upp här är att vara vaksam mot att ta kompislån om det krisar i ekonomin. I DN kan vi nämligen läsa om hur ett sådant lån, ett mellan vänner, kan förstöra en vänskap och det på sätt som gör det omöjligt att återknyta banden. Det är en familjeekonom på Ikano Bank som genom åren har haft mycket att göra med människor som kommer som tagit och gett kompislån, med varierande resultat. Det ska för det första stå väldigt klart om det handlar om ett lån eller en gåva, skriv ett avtal för att vara på det säkra och var snabb med att påminna om pengarna inte återbetalas på förfallodatumet. I sista hand kan du ta hjälp av kronofogden som kan skicka ut en exekutionstitel så som betalningsföreläggande.