Det dyker upp allt fler caféer och restauranger på marknaden just nu och de erbjuder alla olika sortiment av mat och dryck. Men hur startas ett café egentligen? Det ska redan ut här.

Om du vill att det café du startar ska sälja bra och locka kunder gäller det att hänga med i svängarna. Du måste ha bra möbler från till exempel Furnit och de ska vara sköna att sitta i. Dessutom måste du veta vad besökarna vill ha både när det gäller fika, mat och dryck.

Inred snyggt och praktiskt

För att ett café ska fungera måste det finnas möbler. Det ska både finnas diskar, kylar, stolar och bord samt mycket annat. Det gäller att inredningen passar caféets stil och den ska vara snygg, men du måste också se till att den är praktisk. Det är till exempel inte så bra att ha bord som är svåra att städa, stolar som är mycket låga och liknande. Det kan vara bra att ha olika sittplatser för olika personer för att så många målgrupper som möjligt ska kunna besöka caféet. Ett lite mindre bord för barn som vill leka kan vara bra, bekväma stolar för äldre och ett par soffor för studenter och andra som vill sitta länge på caféet och bara njuta av ett par koppar kaffe, böcker och doften av nybakat.

Servera rätt saker

Som ägare av ett café måste du också veta vad du ska servera. På ett café hör kaffe av olika slag hemma, tillsammans med olika kakor, bullar och tårtor. Men det finns också de personer som inte är ute efter fika. De kanske vill ha en mer matig macka och en god juice. En matpaj kan också vara bra att ha i beredskap till de mer hungriga gästerna. Många gånger kan det vara bra att ha lite mer barnanpassad fika också. Några saker som kan vara bra att ha i beredskap är:

  • Kokosbollar
  • Kolakakor
  • Dammsugare eller punschrullar
  • Princessbakelser

De här sakerna är lätta att förbereda och dessutom kan de hålla sig ett bra tag i frysen. De passar alla typer av besökare, oavsett ålder. Förutom de här godsakerna kan det också vara bra att tänka på allergiker. Några glutenfria och laktosfria bakverk kan vara bra att ha varje dag. De kan också serveras till personer som inte är allergiska.

Var noga med hygienen

När du driver ett café är det mycket viktigt att du tänker på hygienen. Du behöver torka av bord, bänkar och golv varje dag och gärna flera gånger om dagen. Som besökare är det inte trevligt att sätta sig vid ett bord som är alldeles kladdigt och dessutom sprids bakterier mycket snabbt och lätt om man inte håller ordning omkring sig. All smuts syns inte med blotta ögat utan du måste använda rengöringsmedel för att få bort den. Det är bra att följa Livsmedelsverkets rekommendationer. Om en eller flera besökare blir sjuka efter att ha besökt caféet kan du riskera ett dåligt rykte och det kan förstöra för ekonomin och för företaget som helhet. Hygien i och omkring köket är därför oerhört viktigt.