Håll koll på skatterätten när du startar eget, det tycker och tänker nog många som har lite mer erfarenhet. Vad betyder egentligen skattepolitiken för den som har egen firma? Var kan man lära sig mer inom detta stora och till synes komplicerade ämne?

affärskvinna vid datorI DN kan vi läsa hur Stefan Löfven håller fast vid löftet om att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i EU år 2020, något som Finanspolitiska rådet tror kommer bli svårt att nå. Det skulle krävas 130 000 nya jobb för att detta samt att höjd arbetsgivaravgift leder till lägre sysselsättning, menar man. Skattesänkningar eller skattehöjningar, det är två helt olika ideologier som står emot varandra och argumenten för båda sidor kan ibland tyckas vara lika hållbara. Men hur ska man tänka som entreprenör och arbetsgivare?

Men när man ska starta eget är det bra att ha koll på just skattepolitiken, men inte minst vår svenska, lagstadgade skatterätt. I Svenska Yle kan vi läsa om framgångssagan där en kvinna vid namn Ann-Christine Westerlund fick jobb och en framgångsrik karriär i New York. Det visade sig att skattesystemet är väldigt krångligt i USA och som amerikan måste man i princip ha en egen skatterådgivare. Finlandssvenskan startade efter ett par år eget i New York och träffade även där sin blivande man.

Om man vill lära sig mer om skatterätt och inte vet var man ska börja, kanske inte har varken tid eller råd med universitetskurser, så är ett bra tips att läsa i juridiska tidsskrifter och titta på olika videor på Youtube. Även på skatteverket finns massa information att hämta. Plus annat som kan vara bra att ha koll på när man funderar på att starta och driva eget, förhoppningsvis lika framgångsrikt som just Anki i New York, med egen firma och lägenhet på Manhatten med oerhörda vyer.

För vidare tips och råd kring att starta eget kan du gärna titta på videon bifogad här nedanför: