Vi svenskar lånar mer pengar än aldrig förr men vi är även bra på att betala tillbaka och amortera på våra lån. I och med att vi lånar mer, investerar allt fler företag i lånebranschen.

709265-online-money

Svenskarnas vilja att betala tillbaka på sina lån har mer än fördubblats på fyra år, skriver Dagens Nyheter. I år har 93 procent av de kunder som tagit nya lån amorterat och om man jämför det med 2011 är det en stor skillnad, då antalet som amorterade på nya lån låg på 44 procent. Enligt Bankföreningen innebär den här trenden att den svenska amorteringskulturen stärkts kraftigt. De aktuella siffrorna visar att bankerna och låneinstituten tagit sitt ansvar och att det nu är givet för de allra flesta att amortera och betala tillbaka sina lån. Svenskarna är alltså bättre lånekunder nu än på mycket länge och så länge man kan betala tillbaka sina lån finns det egentligen inte så många risker med att ta lån.

Fler aktörer i branschen

På grund av att så många svenskar har börjat ta lån har ett stort antal aktörer och låneformer etablerat sig på marknaden. Det finns företag som låter sina kunder låna pengar direkt, så att kunderna slipper gå genom en lång process och det finns även de som erbjuder stora lån och därmed längre processer. Exempelvis har stora företag som flygbolaget Norwegian och spanska banken Santander tagit sig in på svenska lånemarknaden och börjat erbjuda olika typer av blancolån. I Svenska Dagbladet kan man läsa att båda dessa företag säger att den svenska marknaden har potential och att de är nöjda med det intresse av att låna som finns i Sverige. Och en marknad finns det. 2011 var utlåningen i form av blancolån värd 83 miljarder kronor. Förra året låg siffrorna istället på 197 miljarder kronor. Både volymerna och antalet låntagare har ökat men framförallt har de personer som lånar mycket blivit fler.

Varför låna pengar? 447628-count

Varför och till vad vi lånar pengar har varierat en del genom åren. Men just nu ser det ut som att många lånar för att betala igen andra lån, vilket aldrig rekommenderas av ekonomer. Det absolut vanligaste att låna till är dock saker som faktiskt är av värde och kan ses som en investering. Detta lånebeteende är mer sunt än det föregående. I Göteborgs-Posten kan man läsa om några andra saker som det är vanligt att låna till:

  • Renovering av hemmet.
  • Semesterresa.
  • Köp av annat fordon än bil.

När folk fått svara på frågan varför de lånar pengar handlar det framförallt om att upprätthålla en status och för att det finns en social press att ständigt ha pengar och prylar. Några andra anledningar till att folk lånar är för att det är mer socialt accepterat nu och att de vill unna sig något. Men det handlar också om att det är enklare att handla på avbetalning nu än det var för ett par år sedan och att det även är lättare att skaffa kreditkort nu.