Vi är just nu i den perioden på året när folk ligger som mest pyrt till ekonomiskt. Efter jul och nyår är det många som upplever att de har tomt i plånböckerna. Här ges tips kring hur du får rätsida på ekonomin 2018 och hur du klarar dig igenom årets fattigare månad. 

En stram ekonomi stressar många, det är fakturor och räkningar som ska betalas samtidigt som pengarna ska räcka till mat och annat nödvändigt. Då kan det behövas att du får tag i pengar snabbt för att undvika betalningsanmärkningar och tilläggsskulder. Strandiafinans erbjuder lån som kan hjälpa dig! Här följer fler tips för hur du kan få bukt med ekonomin under 2018.

Gör en månatlig budget

Det bästa att göra när du har ont om pengar är att göra en budget för månaden. Lista inkomster och utgifter, och se till att plocka bort sådana utgifter som är onödiga just denna månad. På detta vis får du mer koll på hur mycket pengar du väntas spendera, och också om det blir något över att spara eller om du ligger knapert till. Om det är så som sistnämnda, gäller det att lägga om månadsbudgeten. Kravet är att den minst går plus minus noll, och inte minus. Du kan även göra en årsöversikt, tipsar Aftonbladet, något som är bra för att veta vilka månader under året som du kan tänkas behöva spendera mer pengar eller, kanske klarar dig på mindre pengar.

Dra ner på matkostnader

Mat kostar mycket pengar, ändå är det livsviktigt. Men det går att förändra sina sätt att handla och äta på så att det gynnar ekonomin. I Expressen ges tips kring detta. De skriver bland annat detta:

  • Att du kan spara tusenlappar per år genom att ha matlåda till jobbet
  • Att en meny per vecka som du skapat i förväg, istället för att panikbestämma och småhandla, kan spara in massor med pengar.
  • Att du bör ha ett månadsmatkonto för att få överblick, och därav se om det är något som du kan spara in på.

Sök ekonomisk rådgivning

Det syns tydligt att många kämpar med ekonomin just nu. I en artikel från SVT skriver man att allt fler hör av sig till den kommunala budget- och skuld rådgivaren i januari, vilket både kan hänga ihop med ökade utgifter under jul och nyår, eller ett nyårslöfte till sig själv om att styra upp ekonomin under 2018. Gör det du också! Det är alltid nyttigt att få en annans persons syn på din ekonomi.