Ett ypperligt sätt att spara pengar på är spara i aktier. Kanske är det särskilt ett bra sätt att spara på om man som ung vill spara till den framtida bostaden. Men vad vet unga om sparande egentligen? Kanske behöver fler lära sig grundläggande kunskaper i privatekonomi tidigare.

 

Tyvärr har många unga inte så bra koll på just privatekonomiska grundregler, detta enligt Dagens Nyheter. Men vad kan då vara bra att veta som ung om just sparande? Jo, det är bland annat bra att börja i god tid, menar experter som intervjuas i Svenska Dagbladet. Att inleda sin sparkarriär tidigt med att alltid försöka ha en buffert, kanske inte är självklart för alla. Men det är väldigt bra och underlättar vid oförutsedda händelser. Sparande på längre sikt kan dessutom ge en ordentlig tillväxt fram till dess att man ska använda pengarna. Det gäller bara att få en rutin på det redan från start, så är man plötsligt igång med sparandet utan att man tänker så mycket på det. Bland annat kan man öppna konto och börja spara i aktier på exempelvis www.aktieinvest.se.

Aktiefonder, ISK-konton och avkastning

Ska man spara längre än fem år kan det vara smart att just flytta över sina pengar till en aktiefond, detta för att långsiktigt få en större tillväxt. Jämfört med ett sparkonto finns det större risker, men det ger sannolikt ändå bättre avkastning sedan när väl pengarna ska användas. Ha bara inte för bråttom när du sätter in pengarna i fonder. Ta heller inte ut pengarna allt för hastigt. Dagsläget påverkar mycket men balanseras nästan alltid ut i slutändan.

Ett tips som alltid kommer upp i sparartiklar är vidare att skaffa ett investeringssparkonto att sätta pengarna med sina fonder i. Detta ger en lägre skatt och därmed goda förutsättningar för sparandet om du väljer att investera i en aktiefond. Ett investeringssparkonto fungerar som ett skal där man samlar sina investeringar och det kostar mindre i skattepengar (för dig själv) när aktierna väl delas ut.