Tröttnat på att alltid svara till överordnad chef och vill stå på egna ben med en unik affärsidé? Då kan det vara dags att bryta sig loss och istället starta ett eget bolag, men bra är att först kontrollera så du är redo för detta steg – och det kan vi hjälpa dig med!

Under rubriken ”Skatterätt och starta eget” har vi tipsat en del om hur skatterätten i Sverige fungerar och hur det påverkar dig som egenföretagare, men något som man måste komma underfund med innan man faktiskt registerar sitt företag och ställer sig på egna ben mitt i konkurrensen inom sin bransch – och det är om man överhuvudtaget är redo för detta. Ett tips är att känna efter hur du känner i dagsläget över din nuvarande arbetssituation, skriver affärstidningen Privata Affärer som första indikator på att du är redo att starta eget. Känner du aldrig motivation eller tillfredställd i dina nuvarande arbetsuppgifter brukar det vara en stark indikator på att i alla fall lämna den arbetsplats du är på i dagsläget. Men det absolut viktigaste att tänka på när du står i valet och kvalet gällande att starta ett nytt bolag är att du är påläst, har koll på fakta och förstår vilken risk du tar – sen är det även bra om du har en konkret affärsidé.

Fakta, plan och stöd

Det finns en vinnande kombination att följa när man startar ett eget företag och det är att först och främst ha all fakta på bordet såsom hur statistiken i branschen ser ut, hur andra lyckats i branschen och vad som krävs för att lyckas. Sedan är det bra att ha en affärsplan som inkluderar alla former av risktaganden du åtar dig, hur du ska bygga nätverk och hur du ska lansera ditt företag på marknaden. Och sist men inte minst är det viktigt att du har ordentligt stöd av din omgivning. En företagsstart kräver såväl tålamod som finanser och om du inte har en familj eller någon som stöttar dig kan det bli svårt att sjösätta ditt företag och även att gå med vinst – så innan du startar ett bolag eller ett företag är det bra om du har god koll på allt ovan, och när du har det kommer det nog gå vägen!