För att undvika att få det alltför knapert i ekonomin och för att alltid ha en buffert som hjälper till att hantera plötsliga utgifter, är det inte bara smart utan även oumbärligt att sätta sig in i det ekonomiska tänket och se på siffror på ett lite annorlunda vis. Här ska du få med dig lite tips på hur du kan bli en sparare som vet värdet på pengar.

 

För att vara öppen inför sparandet, krävs det att du är i rätt mentalt tillstånd. Oftast vet folk att det är viktigt att spara men att sätta dessa tankar i verket kan vara mer klurigt. Egentligen behöver det inte vara så svårt att tänka ekonomiskt och de flesta tipsen är faktiskt enkla, som att samla lånen. Men det krävs dock en hel del självdisciplin från dig som ska få till lite extra klirr i kassan.

 

Tips och trix för en framtida sparare

En bra idé är att ta reda på mer om den bank man har sitt/sina konto/konton i. Det finns skillnader som kan vara fördelaktiga för dig, såsom bättre villkor. Det finns inget som säger att du ska vara lojal mot din bank eftersom detta inte är en personlig relation. En bank som erbjuder bättre tjänster och villkor är därför ett säkrare kort så en idé kan vara att byta bank till en annan. Villkoren kan innefatta saker som:

 

  • Storlek på räntan
  • Olika typer av lån
  • Betaltjänster och pris på banktjänster
  • Storlek på avgifter

 

Nästa steg är att ta reda på vilka utgifter som faktiskt är viktiga och vilka som du kan avstå från eller minska ned på. Här är det verkligen självdisciplin som gäller och det kan vara svårt om du lätt faller för vissa frestelser. Men som med allt annat är det vanan som styr och till slut blir det helt normalt att kunna ifrågasätta de kostnader som egentligen inte är nödvändiga. Man kanske kan leta en billigare bostad, ta med matlådor eller skippa vissa kläder.

 

Spara tillsammans

För att göra det hela enklare om du ingår i en familj, kan ni vara överens om att spara tillsammans så att alla är involverade ungefär som med träning. Om ni är fler som peppar varandra och samarbetar, blir sparandet lättare och ni kan också hitta på alternativa saker som kan få er mer sammansvetsade än tidigare.