Är du ute efter att ta ett lån, då har vi de bästa tipsen för dig!

Det är mycket du behöver tänka på när du ska ta ett lån, som vilken ränta som gäller, hur återbetalningen ser ut och hur olika lånevanor ser ut.

”Det är att rekommendera att du jämför olika långivare och vad de kan erbjuda just dig. Både belopp, löptid och ränta kan variera mellan de olika bankerna.”

Olika typer av lån

Det finns olika typer av lån. Vilket du ska ta beror på vad du ska använda pengarna till. Ett privatlån innebär att du kan låna pengar utan säkerhet. Du behöver inte redogöra för vad pengarna ska användas till. Både löptid, belopp och räntekostnader kan variera.

Bolån används för lån till bostadsköp. Det innebär att du har din bostad som säkerhet för lånet. Bolånen har oftast en lång löptid och en lägre ränta. Bolånet får högst omfatta 85% av bostadens värde, resten ska läggas som kontantinsats.

Det finns även andra typer av lån så som billån som kan användas för finansiering av ett bilköp. Då fungerar bilen som säkerhet för lånet.

Vilket lån blir bäst för dig

Det är att rekommendera att du jämför olika långivare och vad de kan erbjuda just dig. Både belopp, löptid och ränta kan variera mellan de olika bankerna. Räntan påverkas inte bara av ditt val av bank utan även av din kreditvärdighet.

Återbetalningstiden är också en viktig del när du tar lån. Ju längre återbetalningstiden är desto högre är räntan. Se till att det finns möjlighet att betala av lånet innan återbetalningstiden gått ut. Ju mer du betalar tillbaka av lånet, desto lägre blir totalbeloppet. Det påverkar i sin tur successivt din ränta.