Lån är viktigt för både marknadens (och samhällets) tillväxt men även för vanliga privatpersoners livskvalitet och utvecklingsmöjligheter. Vad är dock bra att veta kring lån, både för dig som företagare och konsument?
I Finland hotas den ekonomiska tillväxten av att många företag som står i startgroparna har det svårt med att få banklån. Detta hindrar nya bolag från att växa till sig och skapar inte nya arbetsplatser, enligt Företagarna i Finland. Detta skriver Svenska Yle bland annat om här. Samtidigt som banker vill ha högre marginal, mera kapital och större säkerhet från företag som ansöker om lån (för att bland annat undvika en förödande ekonomisk kris om världsekonomin slår knut på sig själv igen) så skapar de strama tyglarna en stagnation på marknaden, som i sig även det kan slå tillbaka på ekonomin i sin helhet.
Bra att veta om lån och amorteringar
Oavsett om man driver ett företag som ska ansöka om ett lån eller är en privatperson – är det bra att veta om en del av det som brukar stå i det finstilta. Det är till exempel i låneavtalet som det står vilken modell som används för att räkna upp det belopp som man betalar i månaden. Man brukar vidare dela upp lånemodellerna i två kategorier – annuitetslån och lån med rak amortering. På Konsumenternas, som är en oberoende informationssajt i samarbete med flera olika statliga myndigheter, kan man läsa fördjupat om både annuitet och så kallad rak amortering.
Annuitet handlar om att man bestämmer ett belopp (själva annuiteten) som räcker till både räntan på skulden och amortering. För att kunna räkna ut denna behövs lånebeloppet, räntesatsen och antalet betalningstillfällen. Ofta har lån med annuitet rörlig ränta.
Rak amortering betyder i stället att du betalar tillbaka lånet med ett lika stort belopp vid varje tillfälle för betalning, samt ränta för själva skulden. Kostnaden för räntan blir då olika för varje betalningstillfälle eftersom skulden minskar.
Dessutom ändras lagar kring amortering och lån då och då i Sverige. Nu senast i juni infördes till exempel ett obligatoriskt amorteringskrav. Något som det är viktigt att vara medveten om konsekvenserna kring, särskilt om du själv funderar på att köpa en bostad och ta lån. Amorteringen kan nämligen bli ganska hög om du har maximal belåning.